Taken doen is leuk en leerzaam

vrijdag 16 juni 2023

Kinderen krijgen een goed gevoel als ze anderen kunnen helpen, bijdragen aan wat fijn is voor iedereen en hoe het huis of de klas er uitziet. Het vergroot hun zelfvertrouwen. Ook leren kinderen zo verantwoordelijkheid te nemen. Kinderen die huishoudelijke taken doen blijken later over het algemeen succesvoller te zijn dan kinderen die dit niet deden. Alle taken zelfstandig uitvoeren lukt niet altijd. Alle kinderen kunnen wel helpen bij huishoudelijke taken.

Welke taken passen bij welke leeftijd?

Er zijn veel taakjes te bedenken die kinderen kunnen doen, of waarbij ze kunnen helpen. Thuis is anders dan in de klas, in beide situaties zit er een opbouw in taakjes die passen bij leeftijd en mogelijkheden.

Vanaf de peuter-/ kleutertijd

Speelgoed opruimen. Tafeldekken en afruimen. Vuile kleren in de wasmand doen. Huisdier (helpen) verzorgen. Eigen boterhammetjes klaarmaken.

Vanaf een jaar of 6

Vaatwasser in- en uitruimen. Eigen kamer opruimen. Eigen bed afhalen en opmaken. Vloer vegen. Helpen met dieren verzorgen.

Vanaf een jaar of 9

Helpen met de wekelijkse schoonmaakklusjes in huis. Autowassen. Planten water geven. De wat kleinere boodschappen doen, boodschappen opruimen. Was helpen opvouwen. Vuilnis naar buiten brengen. Zo nu en dan koken. 

Natuurlijk hebben kinderen er vaak helemaal geen zin in. Het is dan ook belangrijk om ze hierin goed te begeleiden. Maak afspraken met elkaar. Laat kinderen zelf meedenken over welke taken ze graag op zich nemen. Wat een goed moment is. Leg vast wie wat wanneer doet. Een schemaatje in de klas of op de koelkastdeur kan daarbij helpen. Met de namen en taken. En hokjes om af te vinken als het klaar is.

Leer kinderen hoe ze hun taken goed en veilig kunnen uitvoeren. Herinner ze eraan en houd vast aan de gemaakte afspraken. Het went.

Heel belangrijk! Geef complimenten voor wat ze doen!