Ontdek de wereld met VR

donderdag 7 december 2023

De wereld verkennen zonder de klas te verlaten. Dat kan met virtual reality (VR). Voor de professionals van morgen is er nu al veel te ontdekken. Deze technologie heeft in het bedrijfsleven al flink wat veranderd, in het onderwijs duikt VR ook steeds vaker op.

Met virtual reality maken leerlingen op afstand kennis met allerlei plekken in de wereld. Met een VR-bril en bijvoorbeeld StreetView van Google sta je met een klik midden in Parijs. Of in een dal in de bergen. Nog niet de echte beleving, maar wel een stuk realistischer dan een foto. De collecties van musea zijn ook op deze manier te zien. Even naar het Louvre om de Mona Lisa te zien? Daar hoef je niet voor in de rij te staan, dat kan met VR vanuit je eigen stoel.

Van mini tot mega

VR kun je ook gebruiken om dingen te zien die microscopisch klein zijn, of juist megagroot. Wil je ín een lichaam van een mens kijken, gewoon omdat je nieuwsgierig bent naar hoe bijvoorbeeld een hart er uitziet? Met VR is dat geen probleem. De dokters van morgen oefenen zelfs operaties met hulp van VR. Hele grote dingen verkennen gaat ook veel makkelijker met VR. Zo maak je een reis langs de planeten of bestudeer je onze eigen aarde uit de ruimte met de NASA Visualization Explorer .

Simpel beginnen

Om de virtuele wereld in te stappen heb je geen speciale schoenen nodig. Wel een VR-bril, die zijn er in verschillende soorten en prijzen. Er zijn speciale sets voor het onderwijs, met meerdere brillen om samen te kijken en leren. Voor gebruik door één persoon zijn er verschillende opties. VR-brillen die je aansluit op de PC, laptop of gameconsole zijn vaak van goede kwaliteit, maar wel prijzig. Een goedkoper alternatief waarmee je prima een eerste verkenning kunt doen is de VR-bril waar je je eigen mobiel in schuift. Je gebruikt dan het scherm van je mobiel, en speciale VR-apps uit de appstore. Deze VR-brillen kosten vaak enkele tientjes. Het goedkoopste alternatief is een VR-bril van karton waar je je mobiel inschuift. Zo’n kartonnen bril is simpel en goedkoop, vaak minder dan twee euro. En je kunt er nog steeds op een prachtige manier de wereld mee ontdekken!