De witte button

maandag 17 oktober 2022

Diabetes is een ziekte waar onze leerlingen met diabetes en hun ouders 24 uur per dag mee bezig zijn. Diabetes is niet zichtbaar aan de buitenkant, maar nu dus wel, zo nu en dan in de vorm van ‘de witte button’.  Deze zomer vielen ze mij op. De ‘diabeet’ werd voor mij meer zichtbaar.
 
De ‘diabeet’ zichtbaar. Ik moest hieraan denken toen ik met collega Marijke de voorlichtingsdag voor leerkrachten, docenten en andere schoolondersteuners bezocht op woensdag avond 21 september in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Deze avond wordt elk jaar georganiseerd door het kinderdiabetesteam van het JKZ.  

Diabetes wordt namelijk goed zichtbaar en voelbaar als je op school een leerling krijgt met diabetes horen we van de leerkrachten en docenten op deze avond.  
Er komen vragen en zorgen naar voren waar je eerder op school niet aan dacht. Zichtbaar en voelbaar in de zin van zorg ik wel goed voor deze leerling? Kan ik dit wel?  
Zichtbaar in de vorm van een leerling die door een te hoge of lage glucosewaarde ‘zichtbaar’ niet lekker wordt. Zichtbaar door de momenten dat de leerling zijn glucosewaarde moet meten en insuline moet spuiten. Zichtbaar door ouders die i.v.m. de diabeteszorg van hun kind vaak veel meer op school moeten zijn. Ouders voor wie het ‘loslaten’ van je kind als het naar school gaat nog lastiger kan zijn. 

Tijdens de informatieavond gaven kinderarts Agnes Clemens en diabetesverpleegkundige Karin Sillekens informatie over diabetes op school.  
Kinderarts Agnes Clemens o.a. over wat diabetes is, de werking van insuline, de zichtbare en niet zichtbare gevolgen van een lage en hoge glucosewaarde en over de verschillende methoden om glucosewaarde te meten en insuline te spuiten. 
Hierna vertelde Karin Sillekens over een kind met diabetes in de klas. Waar moet je als leerkracht/docent alert op zijn? Wat is er op school nodig om samen met ouders goede diabeteszorg te regelen? Hoe doe je dat met traktaties op school? Enz.  
De rollen van ouders, leerkrachten en het kinderdiabetesteam werden besproken en ook de extra hulp die mogelijk was.  Naast de organisatie Zorgeloos naar school met diabetes waar scholen veel praktische informatie kunnen vinden  www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl en Stichting D-Support biedt oppasondersteuning voor gezinnen met diabetes en draagt bij aan vermindering van praktische druk  www.d-support.org. werd ook de inzet van ambulant begeleiders genoemd. https://ab.sovsodepiramide.nl AB De Piramide kan scholen ondersteunen als er hulpvragen zijn rond hun leerling met diabetes.  
 
Corine van Ipenburg 
Ambulant begeleider bij AB De Piramide